Thursday, November 30, 2023
Kişisel Blog


Sağlığınız İçin Bu Besinleri Tüketin

Sağlık İçin Bu Besinleri Tüketin Sağlıklı beslenmek isteyenler için, seçenekler çok geniş değil. Özellikle günümüzde gıda üzerinde birçok işlem yapılması,…



Pocket

Sağlık İçin Bu Besinleri Tüketin

Sağlıklı beslenmek isteyenler için, seçenekler çok geniş değil. Özellikle günümüzde gıda üzerinde birçok işlem yapılması, genetiği değiştirilmiş besinler, sağlıksız ortamlarda daha fazla para kazanma hedefi ile yapılan icraatlar, sağlığın ikinci plana itilmesine yol açıyor. Tüm dünyada bu sorun var. Sağlıklı kalmak için sağlıklı besinler tüketmek birinci önceliktir. Bunun için tüketicilerin iyi bir şekilde gıda konusunda bilinçlenmesi gerekiyor. Örneğin GI glisemik İndeksi adı verilen bir kriterden bahsetmek istiyoruz.  GI önemli bir kriterdir. GI nedir, GI insan vücudunun karbonhidratlara bir tepkisi olarak kabul edilen bir indekstir. Yüksek GI değerlerine sahip olan besinler sağlıksızdır. Düşük GI değerine sahip olan besinler sağlıklı ve organiktir. GI yüksek ise çok çabuk doyma söz konusudur ve çok çabuk acıkma da hemen arkasından gelir. Daha ilk birkaç lokmada doyuran ve GI oranı yüksek besinlerin başında beyaz ekmek ve lezzetlendirilmiş olan karbonhidrat kökenli besinler önde geliyor. GI yüksek olan besinler daha ilk lokmalarda kan şekerini yükseltirler ve kişi kendini doymuş hisseder. Ekmekle veya ekmeksiz yemek yediğinizde, doygunluk süresinin fark ettiğini siz de görebilirsiniz. Ekmekli bir çorba içtiğinizde hemen doyarsınız. Ancak ekmeksiz bir çorba içtiğinizde 2-3 tas da içseniz hala kendinizi doymuş hissetmezsiniz. Bunun nedeni GI indeksi yüksek olan ekmeğin sizi çok çabuk doyurmasıdır.

sağlıklı besinler

Sağlık için GI değeri Düşük olan besinler tüketin.

TIP II diyabet hastalarının dünya genelinde %75’i obezite nedeni ile bu hastalığa yakalanıyor. Obezitenin birincil nedeni ise GI indeksi yüksek besinler tüketmektir. Düşük Glisemik indeksine sahip besinler tüketmek bir kişinin genel sağlığı için çok yararlıdır.  Bu yarar;

 

  • Kilo almayı önlemek
  • Kalp sağlığını korumak
  • İnsülin direncini azaltmak
  • P. Over Sendromunu engellemek
  • Fiziksel olarak bünyeyi daha dayanıklı hale getirmek
  • Hücrelere daha az yüklenmek, yaşlanmayı geciktirmek

olarak sıralanabilir.

 GI Yüksek Besinleri Tamamen Hayatımızdan Çıkarmalı mıyız?

Elbette ki hayır! Tamamen bu besinleri hayatımızdan çıkaramayız. Bayramlarda bir dilim baklavaya hayır demek doğru olmaz. Ayda yılda bir insan, bir sıcak fırın ekmeğini özleyebilir. Sağlıklı yaşayalım derken, beslenmeyi tamamen zevksiz hale getirmek de doğru değildir. Ancak bu besinlerin, insan sağlığına ne kadar zararlı olduğunun bilincine varmak önemlidir. Bu bilinç ve farkındalık, sizleri bu tür besinlerin tehlikelerine karşı korur. Daha seçici davranmanıza yardım eder.

GI düşük Besin Diyetini Yılda 2 Kez Uygulayın

GI oranı düşük olan besinlerle beslenmeyi yıl içinde birer ay olmak üzere 2 kez uygulayabilirsiniz. Sağlığınız yerinde ise bu uygulama sağlığınızı daha da çok koruyacaktır. Ancak bu konuda biraz katı olmanı gerekir, 1 aylık diyet programı sürerken asla tek bir dilim-lokma dahi diğer zararlı besinlerden almamanız gerekir.

GI İndeksi Değerleri

Patates: 54

Soğan:10

Ispanak: 15

Biber : 15

Domates:15

Bezelye: 22

Mercimek : 29

Kiraz: 22

Havuç :40

Barbunya : 29

Marul ve Salatalık: 15

Patlıcan- Enginar – Kuşkonmaz –yeşil fasulye :15

Yoğurt: 14

Pirinç:45

Kepek Ekmek: 42

Beyaz Ekmek: 55

Her Türlü Reçeller: 50

 Makarna:45

 Dondurma : 50

Kek: 59

Süt yağlı/Yağsız: 32

 

Yorumlar


Bir cevap yazın


E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir