Thursday, June 8, 2023
Kişisel Blog


Mobil Cihazlar ve Güvenlik Riskleri

Mobil Cihazlar ve Güvenlik Riskleri Mobil cihazları artık kullanmayan neredeyse yok. 10-20 yıl öncesinde sadece belirli kişilerde olan bu cihazlar…

Yazar Mehmet Yağmurlu , Kategori Teknoloji , Tarih 30 Kasım 2018 Etiketler: , , ,


Pocket

Mobil Cihazlar ve Güvenlik Riskleri

Mobil cihazları artık kullanmayan neredeyse yok. 10-20 yıl öncesinde sadece belirli kişilerde olan bu cihazlar teknolojinin gelişmesi ile birlikte iyice yaygınlaştı. Ipod, mp3 ile başlayan bu gelişme şu aralar yerini Iphone’lara bıraktı.

Kullanımlardaki kolaylık, taşınabilir olma gibi özellikler yaygınlaşmanın sebeplerinin başında gelmektedir. Fakat bu yaygınlaşma beraberinde güvenlik risklerini de getiriyor. Toplumda ise mobil cihazlar ve bilgi güvenliğine dair bilinç henüz yeterli seviyede değil. Bu durum ise güvenlik açıklarının kötü amaçla kullanımı için gerekli zemini oluşturmaktadır.

Günümüzde birçok kişi, bilgisayarların güvenliği konusunda gerekli bir bilgi birikimine sahiptir. O yüzden bu kötü niyetli kişilere, kullanıcıların gerekli bilgiye sahip olmadığı (mobil cihazlar) risklerden faydalanmak daha mantıklı geliyor.

Screenshot 1

Mobil cihazlarla ilgili risk yönetimi nasıl olmalıdır?

İş yeri için alınabilecek en önemli güvenlik önlemi şirket bilgisayarlarına mobil cihazların erişiminin engellenmesi olarak söylenebilir. Bu yöntem etkili olmasına rağmen iş yapma kültürüne aykırı olabilir. Özellikle iletişim ağırlıklı bir şirket ise bu durum şirketi oldukça zora sokabilir. Bu nedenle her şeyden önce bir maliyet fayda analizi yapılması gerekir.

Mobil cihaz güvenliği ile alakalı kişisel ve kurumsal risk yönetiminde dikkate alınması gereken diğer hususlar ise şu şekilde sıralanabilir:

1)Güvenlik duvarı: Mobil cihazdaki önemli bileşenlerden bir tanesi de güvenlik duvarı olarak bilinir. Güvenlik duvarı bilgisayara gelen ve giden trafiğin denetlenmesini ve kontrol edilmesini sağlar. Bu nedenle güvenlik duvarının aktif olması güvenlik açığı oluşmaması açısından ayrı bir öneme sahiptir.

2)Güvenli ve etkin kimlik doğrulaması: Tüm mobil cihazlar parola korumasına sahip olmalıdır. Belirli bir süre kullanılmadığı takdirde cihaz kapanmalı ve yeniden giriş yapılırken yine parola istenmelidir. Bu sayede çalınsa bile içindeki verilere giriş yapılması engellenmektedir.

3)Antivirüs yazılımları: Artık sadece bilgisayarların değil akıllı telefonların da virüslere karşı bir korumaya sahip olması gerekmektedir. Şimdiden birçok yazılım firması, cep telefonları için antivirüs yazılımlarını sunmuş haldeler.

4)Yedekleme: Yedekleme genel olarak bilgi güvenliği için önemli gibi durmasa da eğer telefon çalınır ya da kaybolur ise verilerin yine de kurtarılması için çok önemli bir aşamadır.

Yorumlar


Bir cevap yazın


E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Covid-19 Pandemi sürecinde Kentin için, kendin için, sevdiklerin için

Maske, Mesafe ve Temizlik Kurallarına Uyalım.