Wednesday, November 29, 2023
Kişisel Blog


Klasik Müzik Nedir? Klasik Müzik Dinlemek Faydalı Mı?

Alt Başlıklar1 Klasik Müzik Nedir? Klasik Müzik Dinlemek Faydalı Mı? Psikolojik Etkileri Nelerdir?1.1 Klasik Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?1.2 Klasik Müzik…

Yazar Mehmet Yağmurlu , Kategori Kitap & Müzik , Tarih 6 Ocak 2021 Etiketler: , , ,


Pocket

Klasik Müzik Nedir? Klasik Müzik Dinlemek Faydalı Mı? Psikolojik Etkileri Nelerdir?

Klasik Müzik Nedir ?

Müziğin rahatlatıcı özelliği çoğu insan tarafından bilinen ve kabul görmüş bir gerçektir. Peki klasik müzik nasıl bir rahatlama sağlıyor? Bu sorunun cevabı oldukça basit. Klasik müziğin temposu bir süre sonra kalp atışına uygun hale geliyor. Yani klasik müzik dinlerken kalp atışınız bir nevi müziğe eşlik ediyor. Bu da sakinleşmenize fayda sağlıyor.

“Müzik ruhun gıdasıdır” sözünün ne kadar doğru olduğu söylemekte fayda var. Çünkü klasik müzik depresyon tedavilerinde kullanılıyor!

Klasik Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?

Klasik müzik ilk olarak Batı Avrupa’da ortaya çıkmıştır. Orta Çağ döneminde saray ve kilisenin baskısından zaman içerisinde sıyrılmış ve halk müziğiyle de etkileşim kurarak gelişim göstermiştir. Rönesans ile birlikte Aydınlanma Çağı fikirlerinin yayılmasıyla insanların hayata dair mutlulukları artar ve bu kuşkusuz müziğe de yansır. Kilisenin sanata etkisi azalır ve insanların müziğe ilgisi artmaya başlar.  Klasik müziğin en önemli özelliği çok sesli ve çok ritimli olmasıdır.

Klasik Müzik Nasıl Ortaya Çıktı ?

Klasik Müzik Dinlemenin Faydaları Nelerdir?

Yapılan araştırmalarda klasik müziğin bu sakinleştirici etkisi hamilelerde stresi minimum seviyeye düşürüyor ve daha az stresli ve sakin bir hamilelik geçirmesine yardımcı oluyor. Ayrıca sadece anneye değil bebeğe de olumlu etkisi büyük. Gelişmekte olan fetüsün anne karnında rahatlamasına yardımcı oluyor ve bebek doğduktan sonra sakin bir çocuk olmasını da destekliyor. Klasik müzik dinleyerek büyüyen çocukların daha hayat dolu ve bilgiyi öğrenmesinin daha kolay olduğu bilinmektedir. Okul çağındaki çocukların okuma yazmayı daha kısa bir sürede öğrendiği ve odaklanma konusunda daha az sorun yaşadığı ileri sürülmektedir. Ayrıca klasik müziğin iştah açma özelliği de bulunuyor.

Klasik Müzik Dinlemenin Çocuklar Üzerinde Etkisi

Elbette yalnızca hamilelere fayda sağlamıyor. Klasik müzik depresyon tedavilerinde oldukça etkili bir yöntem. Özellikle uyku problemi olanlar için, uyumadan önce yaklaşık 45 dakika kadar klasik müzik dinleyen bir bireylerin uyumakta daha az zorlanacağı ve klasik müziğin temposu ve rahatlatıcı özelliği sayesinde daha sağlıklı bir uyku uyuyacağı bilinmektedir.

Günlük yaşantısında bir şeylere odaklanmakta güçlük çektiğini düşünenler için klasik müzik bu sorunun çözümü olacaktır. Yapılan araştırmalar sonucunda klasik müziğin odaklanma problemini ortadan kaldırdığı ve daha kaliteli bir yaşam için fayda sağladığı kanıtlanmıştır. Öğrencilerin derslerine daha kolay odaklanmasına ve veriminin artmasına yardımcı olduğu gibi hafızayı güçlendirme etkisi de vardır.

Klasik Müzik Dinlemek Faydalı mı?

İş hayatının yorucu temposundan arınmak ve stresten olabildiğince uzaklaşmak isteyenlere tavsiye edilen bir müzik türüdür. Yavaş yavaş artan notaların büyüsüne kapıldıkça beyin müziğin etkisiyle strese yol açan unsurları düşünmemeye başlayacak ve yaşam kalitesi artacaktır.

Klasik Müziğin Psikolojik Etkisi

klasik müzik dinleme rahatlatır mi?

Uyku problemi, depresyon, stres ve kaygı bozukluğu için oldukça faydalı bir müzik türüdür. Yapılan bir araştırmada klasik müzik dinletilen ineklerin daha iyi süt verdiği anlaşılmıştır. Yani klasik müzik yalnızca insanlar için değil hayvanlar için de rahatlatıcı özelliğe sahiptir. Kedi veya köpek gibi bazı hayvanların da klasik müzik dinlediğinde tıpkı insanlar gibi daha sağlıklı uyku uyudukları bir gerçektir.

Stres ve uykusuzluk gibi psikolojiyi olumsuz etkileyen durumlarda klasik müzik dinlemek ruh sağlığınıza iyi gelecek ve daha mutlu bir insan olmanıza büyük oranda fayda sağlayacaktır.

Müzik dinlerken dostoyevski dinlemek güzel gelebilir suç ve ceza kitabı incelememi okumak için buraya tıklayınız.

Yorumlar


Bir cevap yazın


E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir