Gaziantep Rehberi
Alt Başlıklar1 Gaziantep Rehberi1.1 Gaziantep El Sanatları1.2 Gaziantep’e Gidildiğinde Yenmesi Gerekenler1.3 Gezilecek Özel Mekânlar Gaziantep Rehberi Bir Gaziantepli olarak sizlere…
Alt Başlıklar
Gaziantep Rehberi
Bir Gaziantepli olarak sizlere Gaziantep’te nereler gezilir, ne yenir ve bir turistin kaleminden çıkmış gibi kısaca Gaziantep hakkında ufak bilgiler vereceğim. Güzel şehrime gelmeden önce sormak istediğiniz sorular var ise yorum olarak yazınız elimden geldiği kadar yardımcı olurum. Ayrıca mekan önerisi de isteye bilirsiniz yazı içerisinde yazmak istemedim.
Yüksek duvarlı yapıları ile Gaziantep evleri adeta kendini dış dünyadan soyutlamış görünmektedir. Büyük avlularda yaşanan mahrem hayatlar İslam dininin bir öğretisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle taştan yapılmış geleneksel evler, yazın serin kışın da sıcak kalarak doğal koruma sağlamaktadır.
Geleneksel evler 3 kattan ve geniş bir avludan oluşmaktadır. Ön cephede bulunan büyük kapıdan girenleri karşılayan büyük avluya ‘’ Hayat ‘’ adı verilmektedir. Gezilecek, görülecek yerler açısından zengin bir yapıya sahip olan şehir, aynı zamanda tadılacak özel yiyecekler bakımından da son derece zengindir.
Anadolu’nun sıcakkanlı kadınlarının elinden çıkan her biri lezzet şöleni olan yiyecekler bugün büyük şehirlerde yaşayanlar tarafından da başarıyla uygulanmaktadır.
- Türkiye’nin en kalabalık 8.şehri olarak bilinen Antep, dünyanın en eski yaşanılan kenti unvanının da sahibidir.
Gaziantep sanayisi Türkiye için önemli bir yer oluştururken, hava şartları bakımından ise farklı özellikler taşımaktadır. Denize kıyısı olmayan şehrimizde nem oranı son derece düşüktür. Bu sebeple hava hiçbir zaman çok sert değildir. Kış aylarında gündüz ve gece saatleri arasında yaşanan sıcaklık farkı ise özellikle bölgeyi bilmeyenler için sorun teşkil etmektedir.
Gaziantep El Sanatları
Gaziantep el işçiliği bakımdan çok zengin bir yöredir. Yaygın el sanatları arasında sayılan bakırcılık, kilimcilik, kuyumculuk turistler tarafından da hala ilgi çekmektedir. Özellikle yöreye ait motifleri içeren kilimler ve bakır işlemeler beğeni toplamaktadır. Antep işi dantel ve örgüler ise aldıkları yöresel isimler ile zengin bir kültür kaynağı oluşturmaktadır.
Antep’te görülmesi gereken yerler sıralamasında başlarda yer alan bakırcılar çarşısı, ahşap kaplamalı dükkânları ve taş kaplı sokakları ile egzotik bir hava solunmasına yardımcı olur. Sağlam kalan 2 bedesten ise özellikle turistleri ağırlarken tarihin ağır yükünü de hala omuzlarında taşımaktadır.
- İçinde 75’e yakın dükkân bulunan Kara Basamak Bedesteni 17.yüzyılda yapılmış tarihi bir eser.
Bu eserin içinde yer alan dükkânlarda da tarihi dokuyu bozmayan pek çok ürün ve el sanatı görebilirsiniz. Baharattan bakıra kadar, ahşap süs eşyasından deri kunduraya kadar pek çok farklı ürün bulacağınız çarşıda el işi yemenilerden alarak sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Yemeni diye adlandırılan bir diğer eşya ise deriden yapılmış ayakkabılardır. Ayak sağlığını koruyucu etkisi bilinen ürün bugün karşımıza daha çok tiyatro oyunlarında çıkmaktadır. Hollywood yapımcıları tarafından sürekli yeni siparişler alan esnaf aynı başarıyı yerli halka ürün satmakta gösterememekte. Zahmetle işlenen bakırlara göz atmadan bedestenden ayrılmayın.
Gaziantep’e Gidildiğinde Yenmesi Gerekenler
Bol yemekli bir tatil hayal ediyorsanız rotanızı hemen Gaziantep’e çevirmeli ve bu seyahati sık sık tekrarlamalısınız. Yerel insanların sabah kahvaltısında içtikleri Beyran çorbası sizi acıdan hem ağlatır hem de tadından içmeye devam ettirir. Katmerli Antep kahvaltıları ise diğer bir kahvaltı seçeneği olarak karşınıza çıkar.
- Zeugma Müzesine 200 metre mesafede yer alan klasik küşlemeciler kahvaltının üstüne henüz acıkmamış olsanız bile kendinizi yemekten alamayacağınız başka bir adrestir.
Önemli restoranlar öğleden sonra erken saatlerde dükkânlarını kapattıkları için elinizi çabuk tutun ve gerekirse öğün sayınızı Antep’e özel olarak artırın. Akşam yemeğinden önce alacağınız baklavalar ile yavaş yavaş sona yaklaşmanın aldığı heyecanla kendinizi tok hissedebilirsiniz. Akşam kebap keyfinden sonra tatlı olarak tahin-pekmez yiyerek midenize bayram ettirebilirsiniz. Tatiliniz boyunca bu yemek serüvenini yaşayıp yaşamayacağınızı soruyorsanız cevabımız belli. Bu seyahatte çok yiyecek ve çok gezeceksiniz.
- Yemeklerinizi bitirdikten sonra güzel demli bir çay veya menengiç kahvesi içebilirsiniz.
Yabani fıstıklardan süslü masalarda servis edilen kahveler sütü kahveler ile farklı bir kahve deneyimi yaşamanızı sağlayabilir. Tütün Han’a uğrayarak değişik aromalı tütünlerle de tanışabilirsiniz.
Gezilecek Özel Mekânlar
Gaziantep Kalesi, yapacağınız turun başlangıç adresi olabilir. Şehrin merkezinde yer alan kale bütün heybetiyle yoldan geçenleri selamlamaktadır. Tarihi kalenin karşı sokağında sizi karşılayacak olan Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi, Türkiye’nin ilk özel cam eserler müzesi. Müze binası olarak kullanılan ev ise tarihi bir Antep evi olarak karşımıza çıkıyor.
- Zeugma Müzesi yine mutlaka ziyaret edilmesi gereken mekânlar listesinde ilk sıralarda yer almaktadır. Müze mozaikleri ile ünlüdür. Gaziantep’in simgesi haline gelen Çingene Kızı figürü olarak bilinen Menad figürü de burada yer almaktadır. Müzeyi gezerken her kattan net bir şekilde görebileceğiniz savaş ve barış tanrısı Mars Heykeli ise büyük ilgi görmektedir.
Bayazhan Kent Müzesine giderek, Gaziantep kültürünü yaşayarak deneyimleyebilirsiniz. El sanatlarından mutfak kültürüne, geleneksel el işçiliğinde doğal güzelliklerin korunmasına kadar pek çok alanda bilgi veren müze, ziyaretçilerine özel bir deneyim yaşatmaktadır.
- Gaziantep Oyuncak Müzesi Türkiye’nin 4.oyuncak müzesidir. 1700’lü yıllardan 1900’lü yıllara kadar pek çok oyuncak hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayan müze günümüz teknoloji bağımlısı çocuklar için oldukça heyecan verici olacaktır.
Hep eski yerleri gezmekten yorulduğunuz zaman soluğu biraz daha şehir hayatına uygun olan Gezegen Evi Planetaryum ’da alabilirsiniz. 2010 yılında yapılmış bu alan eskiyi ve yeniyi bir arada gözlemlemek için paha biçilmez bir fırsat sunuyor. Mimarisi ve bahçesi ile akıllarda kalacak olan mekânı gezerken size eşlik eden yöneticilerden gerekli bilgileri alabilirsiniz.
Bir hafta sonu kaçamağı ile veya kendinize biraz daha uzun zaman ayırarak kültürel bir Antep gezisine çıkabilirsiniz. Kültürel zenginlikleri geniş bir mutfak kültürü ile buluşturarak farklı bir gezi yaşayabilirsiniz. Daha havada sizi karşılayacak olan fıstık ağaçları kahvaltıda yediğiniz katmerden kebapta yediğiniz köfteye kadar her yerde karşınıza çıkacaktır. Buna ek olarak çerez niyetine yiyeceğiniz fıstığın ise tadına doyamayacak ve bir daha yediğiniz hiçbir fıstıkta aynı tadı bulamayacaksınız.
- Kültürel mirası ile tarihi dokuyu başarılı bir şekilde sarıp sarmalayan ve günümüze kadar başarıyla getiren Gaziantep, modern bir kent görünümünü başarıyla alırken eskiyi de olması gerektiği gibi korumuş.
Gezinizin finalini neyle yapmak istersiniz? Bizim önerimiz kömürde kadayıf ile yapmanız. Bu güzel gezinin noktası olacak ve geziye damga vuracak bu özel tat ile ünü Antep sınırlarını aşmış olan bu lezzet ile yaşamaya devam edebilirsiniz. Çektiğiniz resimlerle sevdiklerinize bir slayt gösterisi hazırlayabilir ve gidemeyenlerinde sayenizde güzellikleri görmesini sağlayabilirsiniz. Ülkemizin her biri ayrı güzellikte olan şehirlerini gezmek için daha ne bekliyorsunuz? Biletlerinizi alın ve tüm Türkiye’yi görmeye başlayın. Keyifli bir hafta sonu ve bol yemekli bir seyahat için siz de Gaziantep’i seçin.
Yorumlar
Ya ben çok beğendim ya Her şeyi detaylıca anlatmışsınız mükemmel