Monday, June 5, 2023
Kişisel Blog


Asteroit Madenciliği

ASTEROİD MADENCİLİĞİ   Asteroid Madenciliği Nedir? Uzay bilimi ve teknolojisi konusunda yeterince bilgi ve tecrübe sahibi ülkeler artık dünyadaki madenlerden…



Pocket

ASTEROİD MADENCİLİĞİ

 

Asteroid Madenciliği Nedir?

Uzay bilimi ve teknolojisi konusunda yeterince bilgi ve tecrübe sahibi ülkeler artık dünyadaki madenlerden ziyade uzaydaki gök cisimlerinde (göktaşı veya asteroid) bulunan madenlere gözlerini dikmiş durumdadır.

Bu şekilde dünyaya yakın asteroidlerden hammadde çıkarılması işlemine asteroid madenciliği veya uzay madenciliği denilmektedir. Gümüş, altın, platin, alüminyum, manganez ve nikel asteroid madenciliği sırasında bulunan hammaddelerden bazılarıdır. Günümüz teknolojisi kullanılarak yapılan asteroid madenciliği maliyeti çok yüksek görünse de dünyaya getirilecek madenlerin değerinin bu maliyeti kat be kat aşacağı öngörülmektedir. Yani asteroid madenciliği dünyadaki doğal kaynakların azalması, gelişen teknoloji ile maliyetinin düşürülmesi ve potansiyel yüksek getirisi nedenlerinden dolayı gelecek vaad etmektedir. Gelişen teknoloji ile maliyet ve süreden ciddi kazanımlar olacağı da öngörülmektedir.

Neden asteroid madenciliği?

Dünyamız maden konusunda bu kadar zenginken neden ta uzaydaki bir asteroidden maden çıkarmaya çalışılıyor peki!? Bunun birkaç nedeni var. Öncelikle dünyadaki madenlerin çıkarılması giderek zorlaşmakta ve yüksek maliyetli olmaktadır. Diğer bir neden ise madencilik sebebiyle doğaya ve çevre güzelliklerine zarar veriliyor olmasıdır. Asteroidlerdeyse bu hammaddeler Güneş Sistemi’nin oluşumundan bu yana hiç dokunulmamış şekilde durmaktadır.

Yapılan belirlemelere göre tek bir asteroidde dahi bulunan altın ve platin miktarı dünya tarihi boyunca şimdiye kadar çıkarılmış olan altın ve platin miktarından daha fazladır. Sadece bu durum bile dünyadaki ekonomik dengeleri alt üst etmeye yetecek ve hatta artacaktır. Görece olarak küçük sayılabilecek bir asteroidden bile getirilecek madenlerin değerinin trilyon dolarlar mertebesinde olacağı tahmin edilmektedir. İşte bu yüzden, yatırımcılar ve devletler gökyüzünde serbest dolaşan değerli taşlara göz dikmiş ve onları birer yatırım alanı olarak görmeye başlamıştır bile.

astroid

Peki hangi asteroid?    

Burada en önemli etkenlerden biri doğru asteroidin seçilmiş olmasıdır. Diğer türlü yapılan maliyetli çalışma ciddi bir zaman ve para kaybı olarak dönecektir. Bunun için öncelikle dünyaya daha yakın olan asteroidlerle çalışmaya başlanılması uygun bulunmuştur.

Potansiyel maden çalışması için C tipi, S tipi ve M tipi olmak üzere 3 çeşit asteroid tipi tanımlanmıştır.

  • C Tipi Asteroid: Yüksek miktarda karbon, su ve fosfor içeren dünyaya en yakın ve miktar olarak en bol olan asteroid çeşididir.
  • S Tipi Asteroid: Çok fazla su tutmayan, geniş bir mineral yelpazesine sahip olduğu düşünülen asteroid tipidir. Küçük bir S tipi asteroid dahi 50 kilogramı altın, platin gibi değerli maden olmak üzere toplamda 600 milyon kilogramdan fazla metal sağlayabilir. Yapısında ayrıca nikel, kobalt ve radyum da barındırır.
  • M Tipi Asteroid: Bulması zor olan nadir asteroidlerdendir ve S tipi asteroidlere göre 10 kat daha fazla metal içerirler.

 

 

Asteroid madenciliği nasıl yapılır?

Asteroid madenciliği bulunduğumuz aşamada yüksek teknoloji ile üretilen insansız uzay araçları ve bunların taşıdığı robotlar aracılığıyla yapılmaktadır. Çünkü bir asteroide insan indirmek şu aşamada gerekli görülmemektedir. Bunun bir nedeni, asteroidin etrafında ve yüzeyinde astronot giysilerine zarar verebilecek hızla dönen toz ve taş parçaları olabilmektedir. Diğer bir neden ise dünyanın sahip olduğu güçte bir yerçekimine sahip olmayan asteroidlere uzay aracı indirmedeki zorluktur. Bu sebeplerden ötürü asteroid madenciliğinin uzaktan kumanda edilen robotlar ve insansız uzay araçları ile yapılması daha mantıklı görünmektedir.

Asteroid yolculukları başladı…

Japon Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) asteorid madenciliğine 2014 yılının sonunda gönderdiği bir uzay arası ile başladı. Bu uzay aracı 2015’te hedef asteroid yörüngesine girip asteroidi fotoğraflayarak yaptığı haritalama Eylül 2018’te iki küçük robotu asteroidin gövdesine indirdi. Bu iki küçük robotun görevi asteroidden numuneler alıp analiz etmek ve bu analiz sonuçlarını da dünyaya bildirmek. 2019 yılında bu uzay aracı bu iki robotu tekrar bünyesine alıp 2020’de dünyaya bırakacak ve bu şekilde asteroidden alınan numuneler dünyamıza ulaşmış olacak.

Buradan da anlaşılacağı gibi asteroid veya uzay madenciliği çok zaman alan, maliyeti yüksek ve ciddi bilgi, birikim isteyen üst düzey bir akademik çalışma. Çok zor gibi görünse de teknolojiye yatırım yaparak bunu başarabilen devletler veya şirketler zaman içinde bu işten çok kârlı çıkacak gibi görünüyor.

Yorumlar


Bir cevap yazın


E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Covid-19 Pandemi sürecinde Kentin için, kendin için, sevdiklerin için

Maske, Mesafe ve Temizlik Kurallarına Uyalım.